Al Di Meola

Over Al Di Meola

Gitaarheld en virtuoos van bijzondere klasse Al Di Meola, al 35 jaar een productief componist en gerespecteerd artiest. Zijn creatieve vermogen laat je versteld staan, of het nu met zijn huidige band 'World Sinfonia' is of door zijn muzikale inspanningen uit het verleden, zoals zijn 'Electric Tour de Force' met Jan Hammer, Anthony Jackson, Steve Gadd en Mingo Lewis of het internationaal befaamde Trio met collega/gitaar supersterren John McLaughlin en Paco de Lucia.

Door zijn schitterende techniek op zowel akoestische en elektrische gitaren heeft hij een vorstelijke status verkregen bij de vele fretboard fans die massaal zijn concerten bezoeken. De diepte van Di Meola's schrijven, samen met zijn bezieling en de inherente lyriek van het gitaarspel laten miljoenen genieten.

Een pionier in het mengen van wereldmuziek en jazz. In zijn gitaarmuziek weerspiegelen de rijke invloeden van flamenco, tango, het Midden-Oosten, Braziliaanse en Afrikaanse muziek.

Al Di Meola, geboren op 22 juli 1954 in Jersey City. Opgegroeid met de muziek van Elvis, The Ventures en The Beatles wat ervoor zorgde dat hij zich al op jonge leeftijd aangetrokken voelde tot het maken van muziek.

In zijn tienerjaren was hij al een zeer talentvolle gitarist en in 1974, op 19-jarige leeftijd, kreeg hij een telefoontje van Chick Corea om een repetitie bij te wonen in New York. Vol ongeloof pakte hij binnen 10 minuten zijn spullen bij elkaar en vertrok naar New York. Zijn kamer in Boston was voorgoed verleden tijd.

Na een weekend van repeteren met Chick, Stanley Clarke en Lenny White maakte Di Meola in Carnegie Hall definitief zijn debuut, officieel de lancering van zijn carrière in de stratosfeer. Zelf ziet hij deze ontwikkeling nog steeds als zijn eerste belangrijke stap als gitaarspeler.

In 1976 startte hij zijn carrière als soloartiest wat prachtig Latijns getinte muziek opleverde. Enkele jaren later markeerde de triomf van het akoestische gitaar Trio samen met Paco de Lucia en John McLaughlin. Hun debuut opname Friday Night in San Francisco werd een mijlpaal die de omzet overtrof met een verkoop van ruim twee miljoen albums. In de loop van zijn carrière mag Di Meola grote namen toevoegen aan de lijst waaronder Phil Collins, Paul Simon, Luciano Pavarotti, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Jimmie Page, Stevie Vai, Frank Zappa en nog vele anderen.

Momenteel is zijn belangrijkste focus de New World Sinfonia. Voor Di Meola is dit het meest lonende wat hij tot nu toe in lange tijd heeft gedaan. Rijke harmonische muziek met veel improvisatie. "Wat ik nu doe is gewoon bevredigend, als een fenomenale maaltijd met een uitstekend glas wijn".


CONCERT AL DI MEOLA

Zaterdag 22 oktober 2011
Dorpshuis Renesse

Aanvang: 21.00
Zaal open: 20.00