Marcus Miller

Marcus Miller, tweemalig GRAMMY® winnaar, wordt ook wel de "Renaissance Man" genoemd; hoog tijd dus voor een album met deze titel. Zijn debuutalbum "Suddenly" verscheen in 1983 en sindsdien zijn er nog 6 studio albums en 3 live albums verschenen. Nu voegt hij Renaissance als 11e album toe aan zijn toch al indrukwekkende albumlijst.

Marcus speelt uitstekend keyboard en (bas)clarinet, maar bovan alles is hij een wereldberoemd electrische basgitaar speler: door zijn stijl, soul en intense professionaliteit staat hij nu al drie decennia aan de top van zijn genre en bovenaan elke favorietenlijst. Hij heeft meegespeeld op albums in allerlei verschillende genres, waaronder rock, jazz, pop, R&B, hip-hop, blues, new wave, smooth jazz en opera. Hiervoor werkte hij samen met wereldsterren als Eric Clapton, George Benson, Paul Simon, Mariah Carey, Aretha Franklin, Chaka Khan, Jay-Z, Snoop Dogg, Z.Z. Hill, Billy Idol en Al Jarreau.

Als producer, schrijver en speler, droeg hij bij aan het werk van jazz legende Miles Davis, waaronder het werk en album “Tutu”. Ook met Luther Vandross werkte hij aan veel hits, waaronder ook "Power of Love/Love Power" waarvoor hij zijn eerste GRAMMY® won: "1991's R&B Song of the Year".

Marcus is geboren in 1959 en opgevoed in een musicale familie. Al op 13-jarige leeftijd speelde hij clarinet, piano en basgitaar en schreef hij zijn eigen liedjes. Twee jaar later werkte hij al regelmatig in New York. Al snel werd hij één van de mensen die gebeld werden wanneer er een album werd opgenomen. Zo nam hij albums op met artiesten over de hele wereld, van Frank Sinatra en Elton John tot LL Cool J.

In de jaren daarna volgden verschillende solo albums, waaronder M2 ("M-Squared"), waarmee hij zijn 2e GRAMMY® won: "2001's Best Contemporary Jazz Album". In 2008 leidde hij mede het bastrio S.M.V. met Stanley Clarke en Victor Wooten voor het album Thunder, gevolgd door een uitgebreide wereldtoernee. Een concert dat Marcus organiseerde met zijn band en The Monte-Carlo Philharmonic Orchestra werd hetzelfde jaar opgenomen en uitgegeven als A Night in Monte-Carlo.

In de herfst van 2009 stelde Marcus een nieuwe band van jonge muzikanten samen voor "Tutu Revisited". Hoewel bedoeld als evenement voor één avond, werd dit een tweejarige wereldsensatie, vastgelegd op de CD/DVD Tutu Revisited met Christian Scott. Na Tutu Revisited leidde hij het trio DMS, een funk-jazz samenwerking met George, Duke en David Sanborn. In de zomer van 2012 bedacht en produceerde hij de “Tribute to Miles” tour langs 9 Europese steden met Herbie Hancock en Wayne Shorter.

Tijdens het touren maakte hij steeds tijd om in de studio te blijven werken. Zo co-produceerde hij George Benson's concept album Songs & Stories en Dave Koz's GRAMMY®-genomineerde CD Hello Tomorrow. Ook co-produceerde hij een nummer met Herbie Hancock en de internationaal bekende zanger Juanes, genaamd "La Tierra", voor Hancock's ambitieuze The Imagine Project.

Met Renaissance keert hij terug, met alle ervaring en inspiratie die hij in de afgelopen jaren heeft opgedaan, naar het schrijven en verkennen van nieuwe muziek van hemzelf. Scherper dan ooit, met een nieuwe band bestaande uit nieuwsgierige, jonge muzikanten. De missie: de wereld over reizen - land voor land, stad voor stad, locatie voor locatie - om de boodschap van deze muziekbeweging recht in de harten, zielen en gedachten van mensen te brengen.

Ook in Renesse zal Marcus spelen met deze vaste begeleiders: Louis Cato (drum), Kris Bowers (toetsen), Alex Han (saxofoon), Adam Agati (gitaar) en Maurice Brown (trompet).


CONCERT MARCUS MILLER

Zaterdag 3 november 2012
Dorpshuis Renesse

Aanvang: 21.00
Zaal open: 19.30