Michelle David

Michelle David

Over Michelle David

"Music that feeds the heart and soothes the soul, daar gaat het wat mij betreft over" zegt Michelle David, zangeres van 'Michelle David & The Gospel Sessions' wanneer ze gevraagd wordt wat Gospel voor haar betekent / wanneer ze praat over het nieuwste album van de band. 2017 was een moeilijk jaar voor me. Binnen een korte periode verloor ik enkele van mijn dierbaren, waaronder mijn allerliefste Moeder. Meer dan ooit had ik de behoefte aan muziek. Muziek die me door de moeilijke momenten sleepte, muziek die me troostte en muziek die me de kracht gaf om door te gaan. Ik weet zeker dat de mensen deze boodschap van hoop en kracht terug horen in de nieuwe songs op dit album. Dit album is waarschijnlijk mijn meest persoonlijke tot nu toe".

De teksten zijn misschien het meest persoonlijk tot nu toe, de muziek op Vol 3. klinkt zeker veelzijdiger dan ooit. Vol.1 ontstond naar aanleiding van de zoektocht van Onno Smit en Paul Willemsen naar de oorsprong van de Gospel. Iets dat was ontstaan door de liefde van beide mannen voor Soul en Rhythm and Blues muziek. Zij zochten naar de oorsprong van hun geliefde genres en kwamen uit bij Gospel zoals vertolkt door bijvoorbeeld Sister Rosetta Tharpe. Dit inspireerde hen tot het maken van een album waarbij de songs werden gestript tot het essentiële overbleef. Vaak uitgevoerd met niet meer dan een tamboerijn en een oude gitaar. Vol 2. had al een meer soulvolle benadering. Een meer geraffineerd geluid dat te horen was vanaf eind jaren '50, zoals Sam Cooke en Bobby Womack dat hadden. Voor dit album hebben ze zich laten inspireren door de beginjaren van de Funk en Soul. Dat is onder meer te horen in het meer gebruiken van de basgitaar en zeker ook het toevoegen van blazers. Op drie liedjes zijn de 'Jakthorns' te horen, die al meerdere optredens met the Gospel Sessions meespeelden. Ook Benjamin Herman is te horen op dit album. Hij voorziet het op Ethiopiques geïnspireerde nummer "Walk With Me" van een extra mystiek randje. Andere etnische invloeden, zoals Afrobeat en Cumbia (luister bijvoorbeeld maar naar Proverbs 3) zijn ook te horen op dit album. Door het toevoegen van percussionist Bas Bouma werd het geluid nog breder gemaakt.

Onno Smit legt uit: "Vol.1 en 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van Gospel, gewikkeld in een dekentje van Soul, Blues, Jazz and Afrobeat. It's a record that will blast from your speakers in Technicolor!"

Met dit album is de band klaar om de rest van de wereld te veroveren. Vorig jaar werden voorzichtig de eerste stappen gezet met optredens in London en verscheidene shows in België (o.a. Deep in the Woods festival) en overal waar ze speelden zagen ze dezelfde reactie bij het publiek. Er werd gedanst, gejuicht en mensen werden verbonden door de boodschap van Liefde.

"And that's what we want to do all over the globe" roept Michelle David. "World, get ready to be GOSPELIZED".